Hoedje van papier - Kinderliedje

Hoedje van papier – kinderliedje

Hoedje van papier is een gekend Nederlands kinderliedje. Heb je zelf al eens een hoedje van papier gemaakt voor je kinderen? Een kroon voor hun verjaardag? Of voor 3 koningen? …

Dit liedje is ook erg verbonden met onze eigen geschiedenis. Dat verhaal vertel ik je zo. Wie dit liedje geschreven heeft dat weten we helaas niet. Maar het is een leuk liedje om met je peuter of kleuter te zingen. Zo leren ze alvast tot 4 tellen.

Verhaal

Het verhaal achter dit liedje gaat als volgt. Het liedje is ontstaan toen Belgiƫ zich van Nederland onafhankelijk verklaarde op 4 oktober 1830. Nederland stuurde een leger om de opstand te onderdrukken.

Hiervoor moest een groot aantal dienstplichtigen snel een uniform hebben. Er waren echter onvoldoende hoeden van vilt en leer. Daarom kregen de plattelandsschutters een hoedje van papier.

Ik denk dat het maar een geluk is dat we onze militairen vandaag de dag er niet terug op uit sturen met papieren hoeden. Het is brandbaar, maar dat is stof en leer ook. Echter als dat nat wordt, heb je niet opeens een papierpropje op je hoofd staan. Ik vraag me ook af hoe lang die hoeden het toen overleeft hebben.

Nu je weet waar het liedje vandaan komt, hou ik je niet langer in spanning en kun je hieronder het liedje beluisteren.

Tekst en melodie

Een twee drie vier, hoedje van, hoedje van,
Een twee drie vier, hoedje van papier.
Heb je dan geen hoedje meer
Maak er een van bordpapier
Een twee drie vier, hoedje van papier.
Een twee drie vier, hoedje van, hoedje van,
Een twee drie vier, hoedje van papier.
Als het hoedje dan niet past,
Zet het in de glazenkast.
Een twee drie vier, hoedje van papier.

Hoe maak je een hoedje van papier?

Ik heb hieronder een instructievideo van meester Sander geplaatst over hoe je nu juist zo’n papieren hoedje kunt maken. Veel plezier!

bronnen:
* https://historiek.net/geschiedenis-papieren-kroontje/
* youtube