waterpokken

Wat zijn waterpokken

Waterpokken worden ook wel windpokken of wijnpokken genoemd. De officiële naam is dan weer Varicella. Het is een kinderziekte die een redelijk mild ziekteverloop heeft.

Hoe herken je waterpokken?

Voordat je waterpokken krijgt, ben je waarschijnlijk wat verkouden. Ook wat koorts kan een voorteken zijn. Maar je herkent ze pas wanneer ze uitbreken.

In eerste instantie ontstaan er kleine rode bultjes ter grootte van een speldenkop. Het lijken wel muggenbeten. Binnen 6 tot 12 uur veranderen deze rode vlekjes naar blaasjes om tot slot in korstjes te veranderen. Deze korstjes vallen er dan af en eenmaal alle korstje verdwenen ben je genezen.

Doordat het ziekteproces in golven plaats vind, kun je zowel rode plekken, blaasjes als korstjes hebben. Deze waterpokken bevinden zich op het hele lichaam.

De eerste vlekjes verschijnen meestal op de romp, maar waterpokken kunnen op het hele lichaam voorkomen. Van je tenen, handen, geslachtsdelen, op je hoofd tot zelf in je mond.

Symptomen

Verkouden

Over het algemeen is het zo dat je kindje eerst verkoudheidsklachten krijgt. Het niezen en snotteren zo dus ook het begin kunnen zijn van waterpokken. Dit zorgt er voor dat het virus zich goed en onopvallend kan verspreiden. En gedurende deze dagen heeft je kindje het virus waarschijnlijk ook al doorgegeven.

Dit is ook de reden dat ze voort naar school of de crèche mogen gaan. De andere kinderen daar hebben het virus waarschijnlijk toch al opgelopen.

Lichte koorts en hangerigheid

Tijdens de waterpokken kun je last hebben van lichte koorts, hangerigheid. Dit kan ook al optreden voordat de rode plekken verschijnen. Dit hoeft overigens niet. Dit symptoom mag je behandelen met paracetamol.

Jeukerige huiduitslag

De waterpokken zelf jeuken verschrikkelijk. Hier valt weinig aan te doen. Maar de volgende maatregels kun je hier tegen nemen:

  • Douch of neem een bad met koud/ lauw water. Van warm water krijg je alleen maar meer jeuk.
  • Maak een havermout bad. Dit werkt jeukstillend. Hiervoor doe je wat havermout in een washandje en knijpt dat een paar keer goed uit in het water. Tot je een melkachtige vloeistof krijgt.
  • Ook druppels tegen allergische reacties helpen om de jeuk te onderdrukken. (bv antiallergie: fenistil 0.1%)
  • Daarnaast kun je ook nog de plekken en blaasjes insmeren met zinkzalf. Deze zorgt er eveneens voor dat het minder jeukt en zorgt er ook voor dat de blaasjes sneller opdrogen.
  • Hou de nagels kort en schoon.
  • draag sokken over je handen en voeten bij het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat je minder goed kunt krabben. Zo krab je zo min mogelijk blaasjes open die kunnen gaan ontsteken en tot slot in littekentjes veranderen.

Hoe lang duren waterpokken?

De incubatietijd van waterpokken is 10-21 dagen (meestal 13 tot 18 dagen). Dit is als het ware de tijd waarin je het virus met je meedraagt zonder dat je symptomen ziet. De waterpokken zelf heb je ongeveer 10 dagen. Net zoals ze plots verschijnen gaan ze ook weer vanzelf over. Er zijn niet direct medicijnen tegen de waterpokken. Het is eerder een kwestie van uitzieken en de symptomen onderdrukken of verlichten.

Is het besmettelijk?

Waterpokken zijn heel besmettelijk, al vanaf 2 dagen voor het optreden van huiduitslag. De besmettelijkheid blijft totdat alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal 7 dagen na het ontstaan van de blaasjes.

Het virus zit in de neus en keel van mensen die windpokken hebben. Dit is ook al het geval 2 dagen voor de eerste blaasjes verschijnen. Door te hoesten, niezen of zelf te praten komen er kleine druppeltje met dit virus in de lucht terecht. Mensen die het virus nog niet gehad hebben en het inademen kunnen zo ook besmet raken.

Ook direct contact met het vocht uit de windpokken is besmettelijk. Dit alles zorgt ervoor dat je een besmetting moeilijk kan voorkomen.

Waarom krijg je ze 1 keer?

Omdat je bloedcellen in je bloed hebt die onthouden hoe je lichaam dit virus moet verslaan zul je dit varicella zoster virus geen 2de keer krijgen. Zodra er namelijk weer zo\’n waterpokken virus in de buurt komt, gaan die cellen namelijk aan de slag met het bestrijden van dit virus. En dat gaat zo snel dat het waterpokkenvirus de kans niet krijgt om terug uit te breken.

Daarnaast is het leuk om te weten dat de helft van de kinderen van 2 jaar oud antistoffen in het bloed heeft tegen waterpokken. Deze groep heeft dus al waterpokken gehad. Met 3 jaar zo\’n 75% en tegen dat ze 6 jaar zijn heeft meer dan 95% de ziekte gehad.

Ik moet hier echter wel bij zeggen dat als je kindje de waterpokken gekregen heeft voor het 1 jaar oud was dat het dan waarschijnlijk nog eens waterpokken zal krijgen.

Vaccinatie tegen waterpokken?

Er is een vaccin tegen waterpokken. Dit is niet standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt er jezelf wel tegen laten inenten op eigen kosten.

Meer informatie over dit vaccin vind je hier.