Wat is een baby?

Een baby is een ongeboren of geboren kind totdat het kind 1 jaar is.
Onder het begrip baby vallen ook de volgende subcategorieën:

 • Embryo:
  Vanaf dat de eicel van de vrouw bevrucht is door de zaadcel van de man totdat de vrouw 10 weken zwanger is of de vrucht dus 8 weken oud wordt deze baby ook wel embryo genoemd. In dit stadium zeggen ouders tegen elkaar: We krijgen een baby!
 • Foetus of ongeboren kind:
  Een foetus is een ongeboren kind. Vanaf 9 weken oud. Dus vanaf dat de vrouw 11 weken zwanger is totdat deze geboren wordt.
  Wanneer iemand zwanger is zeggen we ook tegen kleine kinderen er zit een baby in de buik van Marlous. Of Sandra en Peter krijgen een baby. Dan zijn ze er nog niet maar gebruiken we wel al het woord baby.
 • Prematuurtje:
  Dit is een baby die te vroeg geboren is. Dit wil zeggen meer dan 3 weken voor de uitgerekende datum.
 • Pasgeborene, boreling, neonaat:
  Dit is een kindje in de eerste maand na zijn geboorte. Of bij prematuurtjes zo lang ze op de neonatale afdeling liggen. Neonaat komt van het Latijn. Neonatus wat nieuw geboren man betekent.
 • Zuigeling:
  In onze spreektaal is dit een kindje tot 1 jaar. Dit omdat die in eerste instantie volledig en vervolgens grotendeels afhankelijk is van melk. Waarbij het niet uitmaakt of ze borst of flesvoeding krijgen. In de medische wereld spreken ze van een zuigeling bij kinderen tot 9 maand.

Wanneer een kind begint te lopen spreken we van een dreumes in nederland of een peuter in België. Het kind is niet langer volledig hulpeloos. Het kan nu zelfstandig rollen, zitten, staan en lopen.