recensie of review - geeft weer wat iemand van iets vindt/vond.

Wat is een recensie of review?

Een recensie wordt in het Engels ook wel review genoemd. Het is een kritische bespreking van een boek, film, toneel, product, …

De persoon die de recensie schrijft noemen we een recensent. Wanneer deze persoon het artikel gratis heeft ontvangen spreken we van een recensie-exemplaar.

Review onderdelen

Een recensie bestaat voornamelijk uit 3 onderdelen: de analyse, de interpretatie en de beoordeling.

De analyse

Een review begint met een analyse. Hierin staat wat ze juist gaan beoordelen. Een product, film, … Hier wordt ook kort aangegeven waarover de film of het toneelstuk juist gaat. In grote lijnen dan wel te verstaan. Spoilers worden dan ook zoveel mogelijk vermeden.

Bij de analyse kan er dieper ingegaan worden op zaken als: de auteur, de fabrikant of andere zaken die relevant zijn voor het product dat je beoordeeld.

De interpretatie

In dit deel gaat de recensent je gaan vertellen wat hij van dit product op film vond. Nu gaat hij als het ware kritisch kijken naar het product. Wat vindt ik hiervan en waarom. Het is dan ook zeker een kunst om hier je kritische kanttekeningen zo goed mogelijk te gaan onderbouwen.

De beoordeling

Een beoordeling wordt gegeven met sterren of een cijfer van 1 tot 5. Hiermee zien je lezers onmiddellijk of de recensent dit product eigenlijk echt aanraad of niet. Maar nogmaals kijk ook even naar de interpretatie en de doelgroep waarvoor de recensie gemaakt is.

Het is namelijk ook zo als je een beginner een boek voor gevorderden geeft, deze dit boek minder goed zal beoordelen als iemand die al meer ervaring heeft met de materie. Hij zal voor bepaalde delen nog informatie missen of teveel zoekende geweest zijn naar hoe het wel moest.

Eigenlijk kunnen we stellen dat een recensie of een review het je makkelijker maakt om te bepalen of het product bij je past. Zo voorkom je eerder een miskoop.

Op mijn blog vind je heel wat reviews van kinderuitjes en speelgoed.