Wat is kennis?

Onder kennis verstaan we het theoretische gedeelte wat je weet of wat je hebt geleerd. Het deel dat je leert uit boeken, tijdschriften, encyclopedieën of wat je op internet terug kan vinden. Dit is ook wat je leert op (academische) scholen.

Daarnaast is het bij kennis ook zo dat je die gestaag uitbouwt. Dit door onderzoek te doen en voort te bouwen op wat je wel al weet. Het levert dan ook het meeste op wanneer je ze met anderen deelt.

Kennis kun je op heel wat gebieden hebben:

Kennis is het theoretische deel van wat je kunt.
  • Historische kennis: Dit gaat over wat je weet over het verleden. Wanneer was welke oorlog, wie won er, wat was de oorzaak, ontstaan van de EU, …
  • Planten kennis: Dit is bijvoorbeeld weten: waar bepaalde planten voorkomen, veel of weinig water nodig, zijn het schaduwplanten, hoe planten ze zich voort, …
  • Zelfkennis: Iemand met veelkennis weet wat die aan zichzelf heeft. Die heeft een realistisch beeld van zijn eigen sterke en zwakke punten. Daarnaast weet die wat hij voelt en waarom en kan die aardig accuraat vertellen hoe hij in bepaalde situaties zal handelen.

Bij kennis is het ook zo dat we er vaak onbewust vanuit gaan dat als \’wij\’ het weten, alle andere het dan ook wel zullen weten. Zo zal een specialist gemakkelijk specialistische termen gebruiken. Maar dat maakt het voor jou, als patiënt, dan weer moeilijker om te volgen.

Wil je nu weten wat het verschil is tussen kennis, vaardigheden, kwaliteiten en competenties dan vind je dit terug in mijn artikel: Wat zijn competenties?